Program pokrok dospěl svého zdárného konce

23.07.2014 20:07

Ukončení pilotního ověření programu Pokrok ve Zlíně
a Břeclavi

 

Program Pokrok spočíval v pravidelném setkávání tzv. facilitátorů s účastníky programu,
s matkami vracejícími se z rodičovské dovolené, rodiči s dětmi a osobami opouštějícími zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné péče.

 

Ve Zlíně tato setkávání zajišťovala a koordinovala Kateřina Kydalová, DiS zastupující partnerskou organizaci Fond ohrožených dětí, pobočka Zlín. Setkávání probíhalo od února 2014 do května 2014, a to vždy ve středu odpoledne, jednou týdne po třech hodinách, v Hotelu Moskva, kde se matky vracející se z rodičovské dovolené a rodiče s dětmi společným bádáním snažili dojít k řešení své životní situace, ať už byla na začátku programu jakákoliv a posílení svých zdrojů pro lepší život. Zpětná vazba byla z této skupiny ryze kladná. Podle slov jedné z účastnic, cituji: „Obrovsky jsem si to užila, bylo fajn se zde potkávat s lidmi a probírat věci osobní a kolikrát i nepříjemné, nicméně v příjemném prostředí. Program mě posunul dál, nyní už vím, že každá situace má řešení a díky Pokroku si umím pomoct sama“. Celkem proběhlo patnáct setkání. Program Pokrok je motivační a byl zdarma. Pro účastníky programu Pokrok bylo zajištěné občerstvení, hlídání dětí a pracovní pomůcky. Po ukončení programu Pokrok mají absolventi možnost i nadále spolupracovat s facilitátorkou či kofalicitátorkou, které program vedly. Účastníci programu Pokrok mohou bezplatně využít právního poradenství, a to až do ukončení projektu Mosty z chudoby, tj. do 30. 11. 2014.

Setkávání bylo zakončeno absolventskou oslavou. Tohoto neformálního setkání se zúčastnily i ředitelka Centra pro komunitní práci východní Morava a odborný garant projektu Bc. Gabriela Fellingerová a manažer věcných aktivit Petr Vaněk, kteří pronesli pár slov, poděkovali účastníkům a rozdali osvědčení o absolvování programu Pokrok.

 

V Břeclavi realizaci zabezpečovala partnerská organizace GIRASOLE, sdružení pro pomoc a rozvoj. V této skupině byly zapojeny všechny cílové skupiny projektu. Feedback byl taktéž kladný a jak facilitátoři, tak i takzvaní „badatelé“ hodnotili program jako přínosný. Badatelka z břeclavské skupiny uvádí, cituji: „Máma na mateřské dovolené dostala díky Pokroku možnost 3 hodiny týdně jen pro sebe a pro přemýšlení o věcech, které jsou důležité, a program se jich přímo dotýká. Aktivity a společné debaty na témata jako jsou práce, bydlení nebo finance pomohly k tomu, abych se na ně dívala jinak. Díky Pokroku leckteré věci v životě vnímám jinak a díky tomu se cítím lépe. Dokonce i má motivace, pouštět se do nových věcí a hlavně hledat si nové zaměstnání je daleko vyšší.

 

Stejně jako ve Zlíně, i tady byl program Pokrok ukončen neformální absolventskou oslavou a za účasti zástupců CpKP východní Morava. Proběhlo poděkování účastníkům za jejich svědomitý přístup a pilnou práci a byla předána Osvědčení o absolvování programu Pokrok.