FOD se bojí o Klokánky

30.01.2012 14:19

 

FOD se bojí o Klokánky, snížení dotací může znamenat likvidaci


Fond ohrožených dětí se bojí o své Klokánky, které mají od poloviny příštího roku dostat méně peněz. Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí totiž mění priority péče o ohrožené děti. Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni - Foto: Alena Podlucká

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-LíšniFoto: Alena Podlucká

Na prvním místě má být podpora ohrožených rodin, významně se má posílit i pěstounská péče. Na pobytová zařízení tak zbude méně. A právě Klokánky tyto změny už v červenci tohoto roku pocítí nejvíc.  

Litoměřický Klokánek patří k sedmnácti zařízením se střídavou péčí, které Fond ohrožených dětí v České republice provozuje. V pěti bytech tu s tetami, které se u nich střídají po týdnu, momentálně žije dvacet dětí, které mají přes svůj věk už hodně za sebou.

„Máme tady od nula do osmnácti s tím, že nejmladší je teď rok a půl Mireček a nejstarší je patnáctiletá dívka,“ popisuje situaci vedoucí litoměřického Klokánku Ivana Prudičová a pokračuje: 

„Máme pořád plno. Dneska jsme museli odmítnout tři děti. V pátek jsme odmítali dvě děti. Potřebovali bychom být nafukovací.“ 

Většina dětí přichází do Klokánku pouze v tom, co má aktuálně na sobě. Úkolem Klokánku je nejen obléknout, ale poskytnout jim i školní potřeby, hračky, sportovní potřeby a lékařské ošetření.  

Pokud je dítě do Klokánku svěřeno na soudní rozhodnutí či na žádost Péče o děti, je vše hrazeno z dávek, které vyplácí stát. Jsou bohužel menší než dávky na děti v dětských domovech. 

Klokánek - Foto:  www.fod.cz/klokanek

KlokánekFoto:  www.fod.cz/klokanek

Proto se Klokánky snaží o dofinancování ze sponzorských darů, které investují zejména do úpravy prostředí či koupě nábytku. 

I v litoměřickém Klokánku se bojí, co s nimi bude dál. Podle novely zákona o sociálně právní ochraně dětí se má příspěvek na dítě v Klokánku snížit o jedenáct procent. To je podle vedení fondu ohrožených dětí likvidační. 

Za druhou stranu, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí, říká ředitel Odboru rodiny a dávkových systémů Miloslav Macela, že smyslem novely likvidace Klokánků není. 

„Cílem tohoto zákona je, aby tato zařízení dostala určitá pravidla činnosti. Jde nám o to, aby ta péče byla co nejkvalitnější. Zároveň dochází i k určitým změnám i ve financování, protože náklady na tato zařízení se za poslední čtyři roky ztrojnásobily.“ 

Miroslav Macela také zdůrazňuje, že bohužel ve stejnou dobu nedošlo k úbytku dětí v ústavní péči: „Takže tato zařízení v tuto chvíli neplní alternativu k ústavní péči a my bychom rádi, aby ji plnit začaly a aby více pracovaly s rodinami a více pracovaly na návratu dětí do rodinného prostředí.“ 

Klokánky by tedy ze systému péče o ohrožené děti zmizet neměly. Dětí, které akutní pomoc potřebují, totiž neubývá. Spíše naopak.